E-ticaret ve e-ihracatın gelişmesiyle yeni terimlerle karşılaşıyoruz. Bunlardan biri de B2B (Business to Business) yazılım sistemidir. B2B yazılım sistemi hem geleneksel hem de online ticarette kullanılır. Peki, B2B yazılım sistemi nedir, B2B yazılım sistemi ne işe yarar? İşte, B2B yazılım sistemi hakkında merak edilenler.
B2B Sistemi Nedir?
B2B, işletmeden işletmeye yapılan e-ticaret modelidir. B2B yazılım sistemi, ülkemizde en sık kullanılan e-ticaret modelleri arasında yer alır. B2B yazılım modelinde, perakende satış yapan ve toplu alım yapan firmalar bir araya gelir. Bu platform ile tedarikçileri, firmaları, bayileri anlık olarak yönetmek mümkündür.
B2B yazılımları, satıcıları, alıcı firmalar aynı platformda bir araya getirir. B2B iş modeli, firmaların kendi aralarında yaptıkları ticareti tanımlar. Geleneksel ticaret ve e-ticarette yaygın olarak kullanılan B2B yazılım sisteminde firmalar, toptan ürün alım satımıyla ilgilenen ve perakende satışı yapan firmalara ve bayilere hizmet sunar. Bu platformlarda teklif alma, teklif verme, fiyat sunma gibi işlemler kolaylıkla yapılabilir.
B2B yazılımlarında ürünlerin fiyatları, boyutları, özellikleri, stok durumları gibi tüm detaylar yer alır. Bayiler, kendileri için gerekli olan ürünleri yazılım üzerinden sipariş verebilir. Siparişin durumunu kontrol edebilir, ödeme ve tahsilat işlemlerini gerçekleştirebilir.
B2B Türleri Nelerdir?
Ürün Tabanlı B2B
Ürün tabanlı B2B yazılım sisteminde fiziki bir ürün üzerinden işletmeden işletmeye ticaret yapılması söz konusudur. İşletmeden işletmeye fiziki ürün satışı yapılması durumunda bu sistem, ürün tabanlı B2B olarak tanımlanır.
Servis Tabanlı B2B
Servis tabanlı B2B yazılım modelinde işletmeler arasında hizmet satışı yapılır. Finansal hizmet veren firmalar, pazarlama hizmetleri ve reklam hizmetleri servis tabanlı B2B yazılım sistemine örnek olarak gösterilir.
Yazılım Tabanlı B2B
Bu sistem, işletmeler arasında yazılım odaklı satışın yapıldığı e-ticaret modelidir. Tedarik eden firma, alıcı firmanın gereksinimlerine uygun yazılım geliştirir. Yazılım tabanlı B2B ticaret modeli için CRM ve otomasyon yazılımları, e-ticaret yazılımları örnek verilebilir.
B2B Yazılım Sistemi Neden Önemlidir?
B2B yazılım sistemi, rekabetin her geçen gün arttığı günümüzde hızlı ve kaliteli ticaret yapılabilmesi için gereklidir. Büyük ve orta ölçekli firmalar, rekabetçi ortamda bayilerini yönetmekte zorlanır. B2B yazılımları, firmaların etkin bir tedarik ağı oluşturmasına destek olur. Bu platform, bayilerle olan tüm süreçlerin hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlar.
B2B yazılım sistemi, 7 gün 24 saat ulaşılabilirlik sağlar. B2B yazılım modeliyle dünyanın en ucundaki firmayla alışveriş yapılabilir. Birçok işlem, çevrim içi B2B yazılımları ile gerçekleşir. Bu nedenle girişimciler açısından kayda değer bir zaman tasarrufu söz konusudur.
B2B Yazılım Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Firmaları, bayileri ile ortak bir platformda buluşturan B2B yazılımlarının bazı avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- B2B yazılım sistemi ile firmalar tüm ürünlerini tek platformdan bayileri ile buluşturur.
- 7 gün 24 saat ulaşılabilirlik sağlar. Hafta sonu ya da geceleri de sipariş almaya devam edersiniz.
- Aracıya gerek duymadan ürüne ve hizmete ulaşma şansı sunar.
- Ürünlerin pazara sunumunu ve takibini kolaylaştırır. Yeni çıkan ürünler hakkında tanıtım yapılabilir.
- Ürünlerin stok kontrolü yapılır. Bayilerle stok miktarları paylaşılabilir. Bu durumda tedarikçiler de stok durumuna göre hareket ederler.
- B2B yazılım modelinde müşteri memnuniyeti artar.
- B2B yazılımları ile birçok işlem çevrim içi olarak gerçekleşir. Bu nedenle, B2B yazılım sistemleri işletmelere zaman tasarrufu sağlar.
- B2B ticaret modeli işletmelerin operasyonel maliyetlerini düşürür.
B2B Yazılım Sistemi ve E-Ticaret
Günümüzde bir firmanın, kurumsal müşterileri ve/veya bayileri ile olan ticaretinde operasyonel verimlilik sağlamak amacı ile kullanılan B2B yazılımları, e-ticaretin de bir parçasını oluşturur. Son tüketicilerle firmaları bir araya getiren B2C sistemleri, B2B sistemleri ile de entegre edilerek e-ticarette bütün paydaşlar bir araya getirilebilir.